2018. december 5., szerda

Pythagorea

Pythagorea

Ha körbenézünk a Google Play Áruházban, akkor számos, a matematika tanulását elősegítő alkalmazást találhatunk melyek még ingyenesek is. Ezek közül számomra az egyik legérdekesebb a Pythagorea nevű, mely tanárok körében is nagy népszerűségnek örvend.

Mint az a nevéből is kitalálható, geometriával kapcsolatos alkalmazásról van szó. Telepítés és megnyitás után különböző témakörök fogadnak minket. Sajnos az egyik hátránya a játéknak, hogy angolul van, ugyanakkor ez előnyként is interpretálható, hiszen segítségével a diákok megismerkedhetnek a geometriai fogalmak angol megfelelőivel.

Miután választottunk egy kategóriát, növekvő sorrendben egyre nehezebb feladatokat kapunk, mellyel azt teszteli a játék, hogy értjük-e az egyes fogalmakat (párhuzamosság, tükrözés, stb...). Bár a témakörök egyszerű feladatokkal indulnak, azt tapasztalhatjuk, hogy vége felé közeledve egyre komplexebb problémákat oldunk meg.

Az alkalmazást személy szerint szorgalmi feladatként használnám a matematika tanításában: például ha 1-1 témakört végigcsinál valaki, akkor jutalmul egy plusz pontot kaphat. Ezzel az lehetne a probléma, hogy a megoldások fent vannak az interneten, így valószínűleg sokan gondolkodás helyett csak kimásolnák azokat. Viszont a feladványok típusa olyan, hogy ha csak lemásol valaki egy megoldást, azzal is sokat tanulhat az adott fogalomról, tehát még így is lenne matematikai tartalma a tevékenységnek, ezért is tartom különlegesnek és jónak ezt az alkalmazást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése