2018. december 5., szerda

Fogalomtérkép (mindmap)

Fogalomtérkép (mindmap)

Sok esetben hasznos, ha a korábban tanult fogalmainkat rendszerezzük, vizualizáljuk a köztük lévő kapcsolatokat. Például erre használható egy fogalomtérkép is. Ilyet nem csak a táblára rajzolhatunk a diákoknak, de már az interneten is számos eszközt találunk, melyek segítségével készíthetünk ábrákat.

Az általam készített fogalomtérkép függvényekkel kapcsolatos. Nem a mély és precíz megértés a cél (például hogy milyen tulajdonságokkal rendelkeznek az egyes függvények), csupán az, hogy jobban átláthassák a rendszert, és megértsék a kapcsolatot valós függvények, végtelen sorozatok és geometriai transzformációk között (első valós számokon, második pozitív egészeken, utóbbi pedig a sík vagy a tér pontjain értelmezett függvény). Arra is szolgál, hogy rendszerezze, hogy az egyes függvénytípusokból milyen függvényekkel találkoztak tanulmányaik során, sőt még az is látható, hogy a mértani sorozat kapcsolatban van a kamatos kamattal, a középpontos tükrözés pedig a pont körüli forgatással. Persze az ábráról nem olvasható le mi ez a kapcsolat, ezért is csak felszínes tudást nyújt, de áttekintő ábrának alkalmas.

Mondanom sem kell, hogy mivel összefoglalja a középiskolában megismert fogalmakat, ezért 12. osztályban, érettségi előtt tudnám elképzelni a használatát.

A felhasznált fogalomtérkép készítő alkalmazás: MindMup2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése